аз обичам кафе

кафе – Обичате кафе? Ето какво трябва да знаете за него.

На 29 септември е официалният празник на кафе и той се чества в различни страни по света.

Легендата разказва, че конярите от 9-ти век за забелязали кафето, благодарение на кози, които ходят на паша и ядат плодовете на кафето. След това монаси разбрали от опит, че кафето може да се пие и това ги държи будни през нощта.  Установено е, че най-подходящата храна, която може да консумираме с кафе е кроасанът и едва след него така обичаните бисквитки, съобщават от foodpanda. 

Ето и още любопитни факти за кафето. 

-Височината на едно кафеено дърво е малко повече от 9 метра. Но тъй като събирането на плодовете е много по-лесно от по-ниски растения, то в днешно време хората не оставят дърветата да израстат повече от 3 метра.

-Кафето е втората най-търгувана стока на земята. Има над 25 милиона фермери и над 50 страни, участващи в производството на кафе. 

-Кафето има различен вкус в зависимост от цвета на чашата.

-Италианското еспресо означава „когато нещо е принудено да излезе“. 

-В Еспресото има по-малко кофеин от колкото в кафето приготвено на джезве. Казват, че еспресото е „бързо” кафе, защото машината пропуска водата под високо налягане през смлените зърна и тъй като контакта на водата с кафето е много кратък, то и кофеина е Еспресото в по-малки количества.

-Кафето е първата храна, която се суши чрез замразяване. Поставя се в сушилня, където градусите падат до -40. 

-Има два вида кафе на зърна „Арабика“ и „Робуста“. Седемдесет процента кафе на зърна са арабика. Робуста е с малко по-горчив вкус и има два пъти повече кофеин. 

-По-голямата част от кафето се произвежда в Бразилия.  Бразилия произвежда 40% от световното кафе, а на второ и трето място са Колумбия и Виетнам. 

-Кафето съдържа около 800 ароматни съединения.

-Кафето първоначално е било храна.

-Кафето и чаят понижават риска от диабет.

-Кафето всъщност е плод.

Прочетете още на: https://blog.vladec.net/60-interesni-fakta-za-kafeto/

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.